Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een extra opleiding gedaan heeft. Manu betekent hand en manuele therapie zijn dan ook technieken waarbij met de handen het lichaam weer even in de juiste richting geholpen wordt. Een van de technieken waar een manueel therapeut in geschoold is, i.t.t. de fysiotherapeut, is wat in de volksmond ‘kraken’ en door therapeuten ‘manipulatie’ genoemd wordt. Een manueel therapeut kan en doet echter veel meer dan dat alleen.


Welke klachten behandelt de manueel therapeut?

De manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan gewrichten en met name de wervelkolom. Dat betekent dat hij of zij voornamelijk een ‘grotere gereedschapskist’ heeft voor de diagnostiek en behandeling van klachten aan de lage rug, nekschouders en bovenrug. Zeker als er sprake is van stijfheden en dat het ‘vast zit’, kan de manueel therapeut vaak snel veel verlichting brengen.

Ook al ligt de expertise van de manueel therapeut niet direct op de spieren, ook deze worden vaak soepeler en vrijer door manuele therapie. Zeker in de wervelkolom ‘volgt de spier vaak het gewricht’. Dat betekent dat de reden dat spieren zich verkrampen en gespannen en stijf zijn, vaak het gevolg is van een niet optimaal bewegend gewricht. Als daar ruimte en vrijheid gemaakt wordt, ontspannen de spieren vaak snel daarna ook.

Naast klachten van de wervelkolom zijn ook hoofdpijn, kaak-, heup- en bekkenklachten iets waar de manueel therapeut vaak net iets meer mee kan dan de gemiddelde therapeut.Binnen onze praktijk is Roel Wilbers de manueel therapeut.
Er zijn diverse opleidingen manuele therapie en Roel heeft de opleiding Maitland gedaan. Naast dat deze opleiding bekend staat om zijn wat milderen technieken en niet direct ‘het stevige kraken’, is ook Roel een therapeut die relatief mild en rustig behandeld. Zeker voor mensen die het ‘kraken’ wat spannend vinden, is Roel een heel geschikte therapeut. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de manipulatie niet gebruikt kan worden want het is een uitstekend middel om snel ruimte te maken, het betekent dat Roel niet de ‘klassieke recht-toe-recht-aan-manueel-therapeut’ is en er wat breder gekeken wordt en er te allen tijde rekening gehouden wordt met de wensen van degene die behandeld wordt.


Een afspraak maken?

Meer dan welkom!
Dit kan snel en gemakkelijk via deze pagina!