Wat is zijn McKenzie en Mulligan therapie?


Er zijn talloze opleidingen die de fysiotherapeut kan volgen na zijn basisopleiding. McKenzie en Mulligan, ieder vernoemd naar de grondleggers van deze therapie vormen, zijn daar voorbeelden van. Deze namen zijn in de alledaagse wereld vaak niet heel bekend, maar in fysiotherapieland even bekend als Pelé en Cruijff.

Waar McKenzie en Mulligan verschillende opleidingen zijn, worden ze hier onder een kopje uitgelegd omdat ze veel overlap hebben. De beide grondleggers zijn zelfs tijdgenoten en beide geboren in Nieuw Zeeland, alvorens hun therapievormen wereldwijd bekend is geworden.


Welke klachten worden behandeld met deze methoden?

De therapieën richten zich beide op voornamelijk gewrichtsklachten, waarvan McKenzie vrijwel uitsluitend op de wervelkolom. Ze worden gezien als vormen van manuele therapie. Waar manuele therapie zoals wij dat kennen vaak meer passief van aard is (de therapeut doet de beweging), is er meer activiteit van de patiënt in beide benaderingen. De McKenzie behandelingen zijn vaak grotendeels ‘hands-off’, waarbij de patiënt volledig zelf de oefeningen uitvoert. Mulligan interventies zijn volgens het principe van Mobilisation With Movement, waarbij de manuele correctie gepaard gaat met actieve of geleid actieve bewegingen die gemaakt worden door degene die behandeld wordt.

Zowel McKenzie als Mulligan behandelingen zijn bewezen effectief, doorgaans pijnvrij en verlichten de klachten zeer snel.


Binnen onze praktijk is Roel Wilbers de therapeut die zowel de McKenzie (module A-lage rug en B-nek) als ze Mulligan opleiding (module A-B-C) afgerond heeft.


Een afspraak maken?

Meer dan welkom!
Dit kan snel en gemakkelijk via deze pagina!