De oorzaak van gezondheidsklachten is niet altijd gemakkelijk aan te wijzen. Als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is, denkt men al snel aan een psychisch probleem. Ook al is er sprake van fysieke klachten. Omdat dit voor veel mensen verwarrend is, bezoeken zij tevergeefs de ene na de andere arts om antwoord te krijgen op hun vragen. In dit soort situaties kan psychosomatische fysiotherapie een groot verschil maken.
Bij psychosomatische fysiotherapie kijken we naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. De behandelaar is gespecialiseerd in het verhelpen of verminderen van klachten die samenhangen met stress, pijn en vermoeidheid, waarvoor geen directe lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:
• chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
• onverklaarde klachten
• depressie en/of angststoornissen
• burn-out
Stel, er zijn heeft bijvoorbeeld klachten aan de schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook spelen er zaken als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van de arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijk probleem betreft, maar een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.
Psychosomatische fysiotherapie helpt de signalen van het lichaam te begrijpen. Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, bepalen we samen het doel van de behandeling en stellen we een behandelplan op. Tijdens psychosomatische fysiotherapie wordt er gewerkt met ontspanningsoefeningen, het verbeteren van de ademhaling, het verhogen van de algehele belastbaarheid, en het aanvoelen en respecteren van de eigen grenzen.
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – na overleg en toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat het herstel zo goed en vlot mogelijk kan plaatsvinden.
Binnen onze praktijk is Ariane Hagen psychosomatische fysiotherapeut en Rachel Ozinga in opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeute.
Meer dan welkom!
Dit kan snel en gemakkelijk via deze pagina!